فهرست مطالب

مطالعات اندیشه معاصر مسلمین - پیاپی 13 (بهار و تابستان 1400)

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 13 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • هادی وحدانی فر*، زکیه بیگم حسینی صفحات 11-39
    فرهنگ حجاب از دیرباز یکی از شعایر مهم دینی و به عنوان یک اصل منقول و معقول برای حفظ شخصیت زن و حریم خانواده در ادیان مختلف مطرح بوده است. اهمیت مسئله حجاب به گونه ای است که علاوه بر این که جایگاه زن را در امور فردی و اجتماعی تعالی بخشیده، نقش به سزایی در کنترل غرایز جنسی و جلوگیری از تزلزل بنیان خانواده و گسترش مفاسد اجتماعی دارد؛ از این رو با توجه به نقش ارزنده حجاب و عفاف، استکبار جهانی غرب در صدد جایگزینی و ترویج فرهنگ برهنگی و بی حجابی به بهانه آزادی و حقوق زن برآمده است. مقاله حاضر با روش توصیفی و تحلیلی ضمن جمع آوری بیانات آیت الله خامنه ای به همراه استدلال های نقلی و علمی به تبیین و اثبات نقش حجاب پرداخته است تا بتواند با تبیین نقش انتخاب گرایانه معقول حجاب، هیاهوی فریب حجاب اجباری را نفی کند. مقاله حاضر معتقد است؛ آیت الله خامنه ای حجاب را مسئله ای ارزشی و منطبق بر طبیعت انسان دانسته که از اختلاط بی قید و شرط زن و مرد در جامعه جلوگیری می کند و ریشه مبارزه ی غرب را با فرهنگ حجاب «تمایل گسترش فرهنگ منحط و انحرافی خود در سطح جهان» و «نگاه ابزارگونه به جنس زن» و «مسلط شدن فرهنگ غربی در نابودی دین مردم» و «بی دین کردن مردم» می دانند؛ همچنین ایشان با بر شمردن فواید حجاب و عفاف؛ از جمله «امنیت زن و مرد»، «احترام تکریم و تشخص زن»، «کنترل غرایز جنسی» و «استحکام خانواده» بر لزوم ایستادگی در مقابل فرهنگ ابتذال و برهنگی غرب و یاوه گویی های غربزده ها تاکید می ورزند.
    کلیدواژگان: فرهنگ حجاب، غرب، آیت الله خامنه ای، دشمن، مبارزه، فواید
  • سید اشکبوس تمنده، سید حسن ملائکه*، محمدرضا اقارب پرست صفحات 41-73

    مدیریت جهادی فی نفسه در ذات انقلاب اسلامی نهفته است. توسعه همه جانبه کشور برای نخبگان سیاسی انقلابی از اهمیت بسیاری برخوردار بود. مدیران و دست اندرکاران نظام نوپای اسلامی به جهت نوع انقلاب دارای انگیزه بالایی برای خدمت به کشور و مردم بودند. مدیریت جهادی به خاطر ویژگی هایش می توانست به مدد آن ها بیاید. مطالعات تاریخی نشان می دهد که نخبگان در تحولات و توسعه اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی با اتخاذ مدیریت جهادی، تاثیرگذارند و جایگاه ویژه ای دارند. تحقیق حاضر، با روش توصیفی - تحلیلی و نیز الگوی تطبیقی با استفاده ی حداکثری از ظرفیت ها و مقتضیات برای شناخت هر چه بهتر پارامترهای تاثیرگذار در موضوع و اهداف تحقیق و پژوهش بوده و با هدف تبین و تاثیرگذاری نقش نخبگان سیاسی در مدیریت جهادی برای توسعه کشور در دهه اول پس از انقلاب اسلامی انجام یافته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که نخبگان سیاسی، تاثیرات مثبتی در روند رشد و توسعه ایران در دهه اول انقلاب اسلامی داشته اند و یکی از محرک های اصلی در سوق دادن جامعه اسلامی ایران برای رسیدن به آرمان هایش می باشند.

    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت جهادی، توسعه، انقلاب اسلامی، نخبگان سیاسی
  • علی مرادی* صفحات 75-107
    یکی از موضوعات مهم جمعیت شناختی که محل بحث و اختلاف نظرهای مختلفی در طول تاریخ بوده و هست، تحولات جمعیتی است. موضوع این مقاله جمعیت و تحولات آن از منظر متفکران مسلمان است و چند هدف اساسی را دنبال می کند: دیدگاه های متفکران اسلامی درباره تحولات جمعیتی؛ ارزیابی این دیدگاه ها بر اساس قواعد موضوع شناسی اسلامی و دیدگاه اسلام و قرآن در این زمینه. روش مورد مطالعه در این پژوهش، بر اساس نحوه گردآوری اطلاعات تاریخی است. ابزار گردآوری اطلاعات در این مطالعه استفاده از دو نوع اسناد است؛ اسناد دست اول؛ که معیار اصلی مطالعه هستند؛ مانند قرآن و اسناد دسته دوم؛ اسنادی که کمترین تغییر در آن ها ایجاد شده باشد. با توجه به این که در روش شناسی اسلامی پایه های فکری اندیشمندان بر پایه های مبانی بنیادی قرآنی استوارند؛ بنا بر این، این مطالعه دارای روایی معیار است؛ به این معنا که صحت گفتارها و تحلیل ها براساس مبانی مندرج در قرآن قابل پذیرش است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که گروهی از متفکران افزایش جمعیت را مایه برکت و منشا قدرت و محرک پیشرفت اقتصادی دانسته اند. دسته ای دیگر زیادی جمعیت را موجب به هم خوردن تعادل و هماهنگی لازم بین امکانات زندگی و فراهم آوردن فقر و تیره روزی و همچنین منشا نابودی و انهدام بشریت تلقی می شود. دسته سوم طرفداران حد متناسب جمعیت بودند. طرفداران این نحله فکری درصدد حد بهینه جمعیت هستند؛ یعنی میزان جمعیت با امکانات مادی یک جامعه هماهنگی باشد. این ها تحت عنوان خوش بینانه تعبیر می شوند. در نهایت می توان براساس دیدگاه قرآنی چنین استنباط کرد که اسلام طرفدار حد متناسب جمعیت است و در قرآن کتاب آسمانی مسلمانان آیاتی وجود دارد که به طور ضمنی جلوگیری از حاملگی را جایز دانسته اند و از طرفی آیاتی هستند که موافق تشکیل خانواده و افزایش موالید است.
    کلیدواژگان: جمعیت، موضوع شناسی اسلامی، دیدگاه، متفکران، افزایش
  • سید محمد صدری*، احمد باقری، سید ابوالفضل موسوی صفحات 109-142

    نهضت مشروطه، یکی از حساس ترین وقایع تاریخی ملت ایران است که طی آن، شالوده حکومت استبدادی شاهان قاجار برچیده و حکومت مشروطه، پایه گذاری شد. روحانیت عصر مشروطه، به عنوان یکی از ارکان اصلی این نهضت، نقشی بی بدیل و اساسی را در رهبری مردم و به ثمر رساندن مشروطه داشت؛ اما یکی از واقعیاتی که در طول تاریخ نهضت مشروطه خصوصا پس از تصویب قانون اساسی و تشکیل مجلس شورای ملی، خودنمایی کرده و به عنوان یکی از نقاط ضعف مشروطه شناخته می شود، اختلاف میان علمای طرفدار مشروطه از یک سو و علمای مخالف مشروطه از سوی دیگر است. این اختلاف تا بدان جا پیش رفت که در میان طرفداران مشروطه، مرجع تقلیدی مانند آخوند خراسانی، مخالفت با مشروطه را به مثابه محاربه با امام زمان (عج) دانست. از طرف دیگر شیخ فضل الله نوری به عنوان سرآمد مخالفان مشروطه، حامیان مشروطه را مرتد نامید. در خصوص اختلاف میان آخوند خراسانی و شیخ فضل الله نوری به عنوان برجسته ترین عالمان موافق و مخالف مشروطه، اظهارنظرهای گوناگون و متضادی صورت گرفته که برخی این اختلاف را در حد اغراض شخصی فروکاسته اند؛ اما این تحقیق در صدد است تا با استناد به بیانیه ها و مکتوبات باقی مانده از آخوند خراسانی و شیخ فضل الله نوری نشان دهد که طرفداری یا مخالفت هر یک از این بزرگان، تنها بر اثر اختلاف آنان در موضوع شناسی متفاوت در مسئله ی مستحدثه ی «مشروطه»، «قانون» و «آزادی» بوده و این چیزی نیست جز همان رویه ی اجتهادی فقهای شیعه که در طول تاریخ فقه شیعه، در مواجهه با یک مسئله ی مستحدثه، به آن عمل می کرده اند.

    کلیدواژگان: آخوند خراسانی، شیخ فضل الله نوری، مشروطه، قانون، آزادی
  • حمید پارسانیا، یحیی بوذری نژاد، کیوان سلیمانی* صفحات 143-174
    چکیده عدالت از مهمترین مسایل جوامع انسانی و علوم اجتماعی است که در انقلاب اسلامی نیز جایگاه ویژه ای دارد. امروزه به واسطه واقعیت عینی جامعه و جهان، بررسی کم و کیف عدالت پژوهی پس از انقلاب ضرورت مضاعف یافته است. محمدرضا حکیمی از معدود متفکران ایرانی است که به صورت متمرکز به پژوهش پیرامون عدالت اسلامی پرداخته است. هدف این مقاله، برداشتن گام اول ارایه نظریه عدالت حکیمی، یعنی استخراج مبانی و زمینه های آن بر اساس روش شناسی بنیادین حمید پارسانیا است. پژوهش در این چارچوب نظری، مستلزم استفاده از روش های کاربردی خاصی است. روش تحقیق کتابخانه ای جهت جمع آوری داده ها، و روش تحلیل محتوا جهت تحلیل داده ها، روش های مناسب این امرند. عدالت پژوهی حکیمی متاثر از روحیات شخصی، تجربه زیست فردی، مکاتب فکری، وضعیت اجتماعی و جریانات سیاسی زمانه خود بوده است. هر چند تعلق حکیمی به مکتب تفکیک در انتخاب موضوع، منبع، روش و دامنه نظریه پردازی او بی تاثیر نبوده؛ اما عدالت پژوهی وی بیشتر متاثر از مکاتب، متفکران و جریاناتی سیاسی اجتماعی مانند مارکسیسم اسلامی و غیراسلامی است که قایل به مرکزیت و اصالت اقتصاد در منظومه معرفتی دینی و شبکه مسایل جامعه بودند. مهمترین مبانی معرفتی نظریه عدالت حکیمی عبارتند از: «توحید منشا عدالت»، «تفکیک منابع، معارف و روش های تحقیق»، «اجتهاد مجموعی واقع نگر»، «تساوی در آفرینش» و «مرکزیت اقتصاد در دین و جامعه».
    کلیدواژگان: توحید، عدالت، مساوات، مکتب تفکیک، مارکسیسم، محمدرضا حکیمی
  • مجید منهاجی*، سید مهدی ساداتی نژاد صفحات 175-207

    مسئله سنت و مدرنیته یکی از مهمترین مباحث اندیشه ای در دوران معاصر است، که از اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20م. اندیشمندان و اصلاح گرایان بسیاری را از گرایش های مختلف در جهان اسلام-عرب به خود مشغول کرده است و در قالب نگرش، موضوع و روش، تا به امروز ادامه دارد. از میان این متفکران می توان به عبدالله العروی و محمد عابد الجابری به عنوان دو متفکر حوزه غرب جهان اسلام اشاره کرد. آثار آنها در زمینه تجزیه، تحلیل و تبیین مسایل و رخدادهای جهان عرب به ویژه پس از شکست 1967م. جایگاه بسیار بالایی دارد؛ آنها توانستند طرح واره های مهمی را از واقعیت تاریخی، دلایل عقب ماندگی ها، موانع مدرنیزاسیون و چشم انداز آینده جهان عرب ارایه دهند. عبدالله العروی و محمد عابد الجابری با تکیه بر رویکردها و مفاهیم مختلف، درصدد بنیان یک فرهنگ مدرن همراه با شناخت و درک عقلانی در جهان عرب، چارچوب بندی و تعیین نقطه شروع و صحیح برای دستیابی به مدرنیته با توجه به مقتضیات زمان بودند. طرح های عبدالله العروی و محمد عابد الجابری در امتداد یکدیگر است؛ العروی معتقد به گسست پذیری از سنت و استراتژی نوگرایی از بیرون و عابد الجابری، گسست ناپذیری از سنت و استراتژی نوسازی از درون را مطرح می کند. همچنین العروی در سه گام سنت و مدرنیته را بررسی کرده است: نقد ایدیولوژی های معاصر عرب، تاریخ گرایی بمثابه راه حل و تلفیق رویکرد عینی گرایی مارکسیستی و رویکرد لیبرالستی به منزله راه حل بحران. محمد عابد الجابری نیز در خوانش سنت، یک روش سه بعدی مبتنی بر سه مرحله را طرح کرده است: روش ساختارگرایی، تحلیل تاریخی و ساخت گشایی گزاره های ایدیولوژیکی از عناصر معرفتی. این مقاله با رویکردی تطبیقی-تحلیلی به بررسی مسئله سنت و مدرنیته در اندیشه عبدالله العروی و محمد عابد الجابری می پردازد و به پرسش های مختلفی پاسخ می دهد؛ تعریف سنت و مدرنیته در منظومه فکری العروی و الجابری چیست؟ طرح های فکری العروی و الجابری در تجزیه و تحلیل سنت و مدرنیته چیست؟

    کلیدواژگان: جهان عرب، عبدالله العروی، محمد عابد الجابری، سنت، مدرنیته
  • مسلم طاهری*، بانو بیگی ملک آباد صفحات 209-233
    تامل فلسفی در مفهوم «فرهنگ» همانا درک تعین یافتگی امر حادث در حوزه فعل انسان است؛ قلمرویی که محصول تعامل حیات ذهنی انسان و حیات عینی محیط بر وی است. در این نوشتار سعی بر آن است که با پژوهشی تطبیقی به نظرات و ایده های دو متفکر برجسته غربی و شرقی، گیورگ زیمل (1858-1918م) و علامه محمدحسین طباطبایی (1281-1360ش /1902-1981م) درباره فرهنگ و چگونگی شکل گیری آن در جوامع انسانی پرداخته شود؛ هریک از دو متفکر مذکور، در عین آن که جنبه ای از این پدیده را توصیف و واکاویده اند، عمق فلسفی و تحلیل دقیق این پدیده از سوی هر کدام از آنها دلیلی است که باعث می شود نتیجه کارشان با دقت بیشتری مورد بررسی قرار گیرد. به نظر می رسد همان گونه که زیمل برای توجیه شرایط امکان فرهنگ از دوگانه فرم و محتوا استفاده کرده که از خلال آن، نیازهای حیاتی بشر محرک انباشت فرم های فرهنگی می شود و در این منظر فرهنگ را محصول فعل انسان در پاسخ به نیازهای خود می داند، علامه طباطبایی نیز برای آن بخش از حیات انسان که تغییر و تحول از خصوصیات لاینفک آن است (با مسامحه) مفهوم اعتباریات را به کار برده و آن را محصول تعامل اقتضایات انسانی با محیط زندگی وی می داند که اثرات خارجی و واقعی برای زیست انسانی به همراه دارد؛ شرایطی که از خلال آن حیات اجتماعی و نهادهای اساسی تشکل می یابد.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرم، محتوا، اعتباریات، گئورگ زیمل، علامه طباطبایی
  • محمد معینی فر*، مهدی فرمانیان، سجاد عرفان صفحات 235-253
    اسلوب عربی نظریه شنقیطی است که به عنوان جایگزین مجاز در قرآن مطرح شده است. اسلوب در لغت به معنای راه و روش و در اصطلاح راه هایی است که عرب زبانان در قالب آن، مقاصد خود را بیان می کنند. شنقیطی دو خصوصیت حقیقی بودن و عدم نفی را در تعریف اسلوب عربی، بدون دلیل لحاظ کرده است. او این اصطلاح را از علمای بلاغت گرفته و در مقابل مجاز به کار برده است. وی اسلوب را به دو قسم بدون قرینه و نیازمند قرینه تقسیم کرده و استعمال عربی، ادعای نفی کنندگان مجاز و حقیقت عرفیه را به عنوان دلیل بر آن گرفته است. ادعای شنقیطی در مورد اسلوب، دارای نقدهای مختلفی است. عدم تعریف و بیان معیار برای تشخیص اسلوب و عدم دلیل، همچنین مصادره به مطلوب و نزاع لفظی از جمله اشکالات است. این نظریه در زمینه تفسیر قرآن، نمی تواند تفسیر جامعی از همه آیات ارایه دهد و با بلاغت قرآن منافات دارد همچنین تبیین آیات الهی را در پایین ترین سطح معنا قرار می دهد.
    کلیدواژگان: اسلوب عربی، شنقیطی، انکار مجاز، نزاع لفظی
  • محمدعلی مهدوی راد، محمدابراهیم روشن ضمیر، حلیمه خاتون حیدری* صفحات 255-278

    استعمار و فعالیت مبلغان مسیحی، تاراج هویت و تغییر بافت فرهنگی و دینی مسلمانان شبه قاره را به دنبال داشت. آنان درصدد اثبات ناکارآمدی دین در وجوه مختلف بودند تا مردم را از فرهنگ اسلامی دور نگاه دارند؛ از این رو متفکران نوگرا در برابر این عمل سکوت نکرده و با طرح دیدگاه های نو در زمینه های مختلف دینی مطابق با مقتضیات زمان برای اثبات توانایی دین در اداره ی امور تلاش بسیار کردند. تهانوی در بطن جریان علمای دارالعلوم از زاویه نوگرایی به مباحث اجتماعی و سیاسی پرداخته است. وی تاثیرپذیری از آداب و رسوم دیگر ادیان و دوری از قرآن و سنت را مهمترین مشکل جامعه ی اسلامی شبه قاره می دانست. در موضوع سیاست نیز با به چالش کشیدن نظام هایی چون «جمهوریت» به تبیین نظام حکومتی مورد نظر اسلام می پردازد. در نگاه وی تشکیل حکومت هدف غایی دین نیست؛ بلکه ابزاری برای اقامه ی دیانت است. این جستار با روش توصیفی- تحلیلی و تکیه بر منابع کتابخانه ای به بررسی و نقد دیدگاه های اجتماعی و سیاسی تهانوی پرداخته است. یافته های پژوهش نشان از آن دارد که گرچه تهانوی با روشی ساختارشکنانه در آثارش از مباحث اجتماعی و سیاسی به صورت گسترده سود جسته است؛ ولی سطحی نگری مباحث از جدی ترین انتقادات وارد بر اندیشه اوست.

    کلیدواژگان: تهانوی، اندیشه اجتماعی، نوگرایی دینی، اصلاح اجتماعی، حکومت
  • عبدالقیوم آیتی*، سعید عبیری صفحات 279-300

    نوشته ی حاضر در پاسخ به این پرسش سامان داده شده است که واکاوی و تحلیل اندیشه های سیاسی حزب جمعیت اسلامی در افغانستان معاصر، چگونه بوده است؟ مطالعه ی این مسیله؛ از این رو، اهمیت دارد که بسیاری از مسایل سیاسی و اجتماعی افغانستان در روابط و مناسبات با جریان های خارج از مرز این کشور ریشه دارد. برای پیدا کردن پاسخ این پرسش، از روش توصیفی تحلیلی بهره گرفته شده است. نتیجه به دست آمده این است که حزب جمعیت اسلامی افغانستان در اهداف، آرمان ها و تشکیلاتی سازمانی و شیوه مبارزاتی خود از اخوان المسلمین تاثیر پذیرفته است. اندیشه سیاسی حزب جمعیت اسلامی متاثر از اندیشه های اخوان المسلمین است و در بخش نخست این مقاله به برخی از آن ها اشاره شده است که عبارتند از: روش توده ای، تشکیل حکومت اسلامی، اعتدال و میانه روی و بازگشت به قرآن و سنت. در بخش دیگر این تحقیق به عوامل ناکامی اندیشه سیاسی متاثر از اخوان پرداخته شده که عبارتند از: فقدان تجربه سیاسی، عدم تحمل سیاسی، اختلافات مذهبی و سلطه قومی و فقدان برنامه و نقشه راه برای پیاده سازی اندیشه از جنبه نظری به مرحله به عملی. هرچند حزب جمعیت اسلامی به ایجاد و تشکیل حکومت دست یافت؛ اما نتوانست حکومت فراگیر را در کشور به وجود آورد؛ از این رو، گسترش افراط گرایی و تعمیق شکاف اجتماعی در افغانستان، رشد کرد و بساط حکومت اسلامی مجاهدین را برچید و کشور را برای دو دهه دیگر به سمت هرج و مرج و بی قانونی سوق داد.

    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی، ربانی، حزب جمعیت، اخوان المسلمین، افغانستان
  • حمیدرضا سروریان*، محمدعلی محیطی اردکان صفحات 301-326

    یکی از مسایل مهم اعتقادی، گستره علم پیامبران از جمله پیامبر اسلام (ص) است. محمد شحرور بر اساس مبانی فکری خویش دیدگاه هایی بحث برانگیز را در حوزه های مختلف مطرح کرده است. پژوهش حاضر در گام نخست به شیوه توصیفی - تحلیلی مسئله گستره علم پیامبر اسلام (ص) از دیدگاه شحرور را تبیین کرده است. بر اساس دیدگاه او پیامبر دارای سه مقام رجلیت، نبوت و رسالت است که در نخستین مقام، علمی فرابشری ندارد؛ اما در مقام نبوت دارای علم غیب محدود به خبرهای غیبی تکوینی و تاریخی است؛ خبرهای صدق و کذب پذیری که  امکان شرح آنها توسط پیامبر برای معاصرانش وجود نداشته است و بر اساس قاعده «ثبات نص و حرکت محتوا» با پیشرفت علوم در عصرهای بعد، تاویل می شود. گستره علم پیامبر در مقام رسالت نیز محدود است. تنها وظیفه رسول ابلاغ بایدها و نبایدهایی است که با اختیار انسان اطاعت یا نافرمانی می شود و جز در موارد بسیار محدود، نسبت به شرح آنها وظیفه ای ندارد. رسالت پژوهش حاضر پس از تبیین دیدگاه مزبور، بررسی انتقادی آن است.

    کلیدواژگان: شحرور، گستره علم پیامبر اسلام (ص)، رجلیت، نبوت، رسالت
  • احمدرضا توحیدی*، زهرا محمدی صفحات 327-354

    یکی از احکام پرچالش و در ارتباط با حقوق زنان، جواز تعدد زوجات یا مسئله چند همسری است. مهم ترین دلیل مشروعیت این حکم آیه سوم سوره نساء است؛ بر خلاف رویکرد سنتی متقدمان و نیز برخی معاصران که با پیروی از تفسیر مشهور از نصوص به تفسیر آیه پرداخته اند، مفسران  نواندیش در برخورد با این آیات خصوصا آیه تعدد زوجات، به ارایه رویکرد تاریخی روی آورده اند. این دسته با توجه به جریانات تاریخ عصر نزول و با هدف ارایه الگویی برای اثبات برابری جنسیتی در عصر کنونی به تفسیر آیات از جمله آیه تعدد زوجات پرداخته اند. لزوم پژوهش در خصوص آرا مذکور موجب شده دیدگاه محمد شحرور به عنوان یکی از مفسران نواندیش مورد بررسی قرار گیرد. وی در مواجهه با مدرنیته و احساس ضرورت در تغییر نگرش به مسایل زنان، بر مبنای اصولی چون تاریخ مندی آیات، با نگاهی نو به تبیین این آیه پرداخته است؛ بر این اساس، آیه مذکور تاییدی برای تعدد زوجات نبوده؛ بلکه طبق بافت تاریخی آن، آیه تنها ناظر بر چگونگی رفتار با یتیمان در شرایط خاص نزول آیه است. امری که به دلیل نداشتن مصداق در زمان کنونی و نبود زنان دارای فرزندان یتیم، جواز چند همسری را ملغی می کند. این نوشته با رویکردی توصیفی -تحلیلی و با استناد به منابع کتابخانه ای به بررسی این مسئله در اندیشه شحرور پرداخته و در صورت لزوم آن را مورد نقد قرار داده است. به نظر می رسد رویکرد حاضر ضمن زیر سوال بردن مانایی احکام تشریعی به ویژه احکام مرتبط با زنان، تضییع و نادیده انگاشتن محتوای دین را سبب شده و ویژگی فرازمانی و فرامکانی قرآن را نقض کرده است.

    کلیدواژگان: محمد شحرور، تعدد زوجات، تاریخ مندی، سیالیت متن، فضای نزول آیات
|
  • Hadi Vahdanifar *, Zakiyehbegom Hosseini Pages 11-39
    The culture of hijab has long been one of the most important religious rituals and has been proposed as a quoted and reasonable principle to preserve the female personality and privacy of the family in different religions. The importance of hijab is such that in addition to elevating the position of women in individual and social affairs, it plays an important role in controlling sexual instincts and preventing the instability of the family's foundation and the spread of social corruption; Therefore, considering the valuable role of hijab and chastity, the global arrogance of the West has sought to replace and promote the culture of nudity and lack of hijab under the pretext of women's freedom and rights. The present article uses a descriptive and analytical method, while collecting Ayatollah Khamenei's statements along with narrative and scientific arguments, to explain and prove the role of hijab in order to deny the noise of forced hijab deception by explaining the rationally selective role of hijab. The present article believes that Ayatollah Khamenei considers hijab as a value issue and in accordance with human nature, which prevents the unconditional mixing of men and women in society. Based on his view, the root of the West's struggle against the culture of hijab is "the tendency to spread its degenerate and deviant culture worldwide", "instrumental view on women ", "the dominance of Western culture in destroying the people's religion" and "making people unreligious". He also enumerated the benefits of hijab and chastity; "Security for men and women," "respect for women," "control of sexual instincts," and "family strength" emphasize the need to stand up to the vulgar and naked culture of the West and the nonsense of the West. He also enumerated the benefits of hijab and chastity such as "Security for men and women", "respect for women", "control of sexual instincts" and "family stability" emphasizing the need to stand up to the vulgar and naked culture of the West, and the nonsense of the Westernized.
    Keywords: Culture of Hijab, west, Ayatollah Khamenei, enemy, struggle, benefits
  • Seyed Ashkboos Tamandeh, Seyed Hassan Malaekeh *, MohammadReza Aqharebparast Pages 41-73

    Jihadi management in itself has been at the heart of the Islamic Revolution. The development of the country was also important to them. On the other hand, all the managers and those involved in the nascent Islamic system had a high motivation to serve the country and the people due to the type of revolution. Jihadi management could help them because of its characteristics. On the other hand, historical studies show that elites are influential and have a special place in the social, political, economic and cultural developments and development of human society by adopting Jihadi management. The present study is a descriptive-analytical method as well as a comparative model with maximum use of capacities and requirements to better understand the effective parameters in the subject and objectives of research and with the aim of explaining and influencing the role of elites in the origin of Jihadi management for development. It was done in the first decade after the Islamic Revolution. Findings show that political elites have had a positive impact on the growth and development of Iran in the first decade of the Islamic Revolution and is one of the main motivations in the Islamic society of Iran to achieve their ideals.

    Keywords: management, Jihadi Management, Development, Islamic revolution, Political Elites
  • Ali Moradi * Pages 75-107
    One of the important demographic issues that has been and is the subject of various discussions and disagreements throughout history is demographic changes. The subject of this article is population and its developments from the perspective of Muslim thinkers and pursues several basic goals: Views of Islamic thinkers on demographic change; Evaluation of these views based on the rules of Islamic thematics and finally, he has studied the views of Islam and the Qur'an in this regard. The method studied in this research is based on the method of collecting information, history and the tools used are documents that are based on Islamic methodology and the study of existing documents and documents based on basic documents in Islamic texts, especially the Qur'an. In Islamic methodology, the intellectual foundations of thinkers are based on the basic principles of the Qur'an and therefore have a kind of standard narrative. This study is to show that the group of intellectuals believes that the increase of society causes the power and the economical progress. The other group believes that the necessary coherence that lead to the poverty, helplessness, and the destruction of human being. The third group was the supporters of middle society. The supporters of intellectual revolution are to utilize the society; it means to provide the financial means of a society which are all optimistic. Finally, it can be inferred from the Qur'anic view that Islam favors a proportionate population and in the Qur'an, the holy book of Muslims, there is verses that implicitly allow contraception, and on the other hand, there are verses that agree to start a family and increase births.
    Keywords: Population, Islamic Theology, views, Thinkers, Increase
  • Seyed Mohammad Sadri *, Ahmad Bagheri, Seyed Abulfazl Mousavi Pages 109-142

    The Constitutional Movement is one of the most sensitive historical events of the Iranian nation, during which the foundation of authoritarian rule of the Qajar kings was dismantled and the Constitutional Government was stablished. But one of the facts that has shown itself throughout the history of the Constitutional Movement, is the difference between pro-Constitutional scholars on the one hand and anti-Constitutional scholars on the other. This difference went so far that among the supporters of the Constitution, Akhund Khorasani considered the opposition to the Constitution as a war against the Imam Mahdi (A.J.). On the other hand, Sheikh Fazlullah Nouri, as the leader of the opposition to the Constitution, called the supporters of the Constitution apostates. This study seeks to show, based on the surviving statements and writings of Akhund Khorasani and Sheikh Fazlullah Nouri, that the support or opposition of each of these great men refers only to their differences in thematics on the issue of the "Constitution", "Law" and "Freedom".

    Keywords: Akhund Khorasani, Sheikh Fazlullah Nouri, Constitution, Law, Freedom
  • Hamid Parsania, Yahya Bouzarinezhad, Keivan Soleimani * Pages 143-174
    Mohammad Reza Hakimi is one of the few Iranian thinkers who has focused on research on Islamic justice. The purpose of this article is to take the first step in presenting Hakimi's theory of justice, ie to extract its foundations based on Hamid Parsania's basic methodology. Research in this theoretical framework requires the use of special applied methods. Library research methods for data collection, and content analysis methods for data analysis are appropriate methods. Hakimi's justice research has been influenced by personal spirits, personal lived experience, schools of thought, social status and political currents of his time. Although Hakimi's affiliation with the school of segregation has not been ineffective in choosing the subject, source, method and scope of his theorizing, his justice and research are more influenced by schools, thinkers and socio-political currents such as Islamic and non-Islamic Marxism that believe in the centrality and originality of economics in epistemology. They were community issues. The most important epistemological foundations of Hakimi's theory of justice are "monotheism of the source of justice", "separation of sources, teachings and research methods", "realistic total Ijtihad", "equality in creation" and "centrality of economy in religion and society".
    Keywords: monotheism, Justice, equality, School of Tafkik, Marxism
  • Majid Manhaji *, Seyed Mehdi Sadati Nejad Pages 175-207

    The issue of tradition and modernity is one of the most important topics of thought in the contemporary era, which dates back to the late 19th century and early 20th century. It has preoccupied many thinkers and reformers from different trends in the Islamic-Arab world and continues to this day in terms of attitudes, themes and methods. Among these thinkers, we can mention Abdallah Laroui and Mohammed Abed al-Jabri as two thinkers in the western part of the Islamic world. Their works in the field of analysis, analysis and explanation of issues and events in the Arab world, especially after the defeat of 1967. It has a very high position; They were able to present important schemas of historical reality, the reasons for the backwardness, the obstacles to modernization, and the future of the Arab world. Relying on different approaches and concepts, Laroui and Jabri sought to establish a modern culture and rational understanding in the Arab world, framing and determining the correct starting point for achieving modernity according to the requirements of the time. And their projects are in line with each other; Laroui argues for the inseparability of tradition and al-Jabri argues for the inseparability of tradition. Laroui introduced the strategy of modernization from the outside and Jaberi the strategy of modernization from the inside. Laroui also examines tradition and modernity in three steps: a critique of contemporary Arab ideologies, historicism as a solution, and Laroui attention to the Marxist objectivist approach and the liberal approach. In his reading of tradition, al-Jabri has proposed a three-dimensional method based on three basic stages: the method of structuralism, historical analysis, and the deconstruction of ideological propositions of epistemological elements. This article examines the issue of tradition and modernity in the thought of Abdallah Laroui and Mohammed Abed al-Jabri with a comparative-analytical approach and answers various questions; What is the definition of tradition and modernity in the intellectual system of Abdullah Laroui and Mohammad Abed Al-Jaberi? What are the intellectual plans of Mohammed Abed al-Jabri and Mohammad Abdallah Laroui in the analysis of tradition and modernity?

    Keywords: Arab World, Abdallah Laroui, Mohammed Abed al-Jabri, Tradition, Modernity
  • Moslem Taheri *, Banoo Beigi Malek Abad Pages 209-233
    Thinking on the concept of "culture" is understood as the happens in the field of human action, this is the realm of the interaction of human mental life and the life of his objective. This paper is a comparative study on the views of two thinkers, Georg Simmel (1858-1918) and Allama Mohammad Hossein Tabatabai (1902-1981) focused on the culture and the formation of human communities; Although it has investigated each of these two thinkers aspect of this phenomenon, but philosophical depth and detailed analysis of this phenomenon will be investigated by each of them the result of their work with greater accuracy. Simmel be justified conditions of culture based on the needs of human life. He is convinced that culture is a product of human action in response to their needs. Allameh tabatabaei applied the concept of Contingents to that part of human life that change is inseparable from the characteristics and it knows the outcome of the relationship between man and environment requirements of his life.
    Keywords: culture, Epistemic System, Allameh Ṭabāṭabā'ī, Georg Simmel
  • Mohammad Moeinifar *, Mehdi Farmanian, Sajjad Erfan Pages 235-253
    The Arabic style is a Shanqiti theory that has been proposed as a permissible alternative in the Qur'an. Style literally means way and method and in the term the ways in which Arabic speakers express their intentions. Shanghiti has considered the two characteristics of truth and non-negation in the definition of the Arabic style, without reason. He borrowed the term from rhetoricians and used it against the law. He has divided the style into two types, asymmetrical and in need of symmetrical, and has used Arabic as a reason for it. But Shenghiti's claim about style has various criticisms. Lack of definition and expression of criteria for distinguishing style, as well as confiscation of desirable and verbal conflict are among the drawbacks. The requirement of style is spiritual and verbal sharing, which is opposed by the principle of non-sharing. This theory has not been considered by the commentators and also in the field of interpretation of the Qur'an, it can not provide a comprehensive interpretation of all verses.
    Keywords: Arabic Style, Shangiti, Denial, Verbal Conflict
  • MohammadAli Mahdavi Rad, MohammadIbrahim Roshan Zamir, Halima Khatoon Heydari * Pages 255-278

    Colonization and activities of Christian missionaries led to spoiling the Muslim identification and changing their cultural and religious context. They sought to prove the ineffectiveness of religion in various ways to keep people away from Islamic culture. Therefore, the modern thinkers didn’t remain silent about this practice and tried hard to prove that the religion have the ability to manage affairs by presenting new prospective in various religious fields in accordance with the time requirements. Tahanavi has dealt with social and political issues from modernism prospective in the heart of Darul Uloom scholars. Tahanavi has dealt with social and political issues from the perspective of modernity in the heart of Darul Uloom scholars. He considered being influenced by the customs of other religions, remain away from the Qur'an and Sunnah as the most important issue of the Islamic society of the subcontinent. On the subject of politics, he also explains the system of government desired by Islam by challenging systems such as the "republic". In his view, the formation of a government is not the ultimate goal of religion, but a tool for establishing religion. This article examines and critiques Thanasi’s social and political views using a descriptive-analytical method and relying on library resources. The findings of the study show that although Tahanavi has made extensive use of social and political issues in a deconstructive manner in his works, superficiality and confusion of issues is one of the most serious criticisms of his thought.

    Keywords: Tahanavi, Social Thought, religious modernism, social modification, government
  • AbdulQayyum Ayati *, Saeed Abiri Pages 279-300

    One of the important demographic issues that has been and is the subject of various discussions and disagreements throughout history is demographic changes. The subject of this article is population and its developments from the perspective of Muslim thinkers and pursues several basic goals: Views of Islamic thinkers on demographic change; Evaluation of these views based on the rules of Islamic thematics and finally, he has studied the views of Islam and the Qur'an in this regard. The method studied in this research is based on the method of collecting information, history and the tools used are documents that are based on Islamic methodology and the study of existing documents and documents based on basic documents in Islamic texts, especially the Qur'an. In Islamic methodology, the intellectual foundations of thinkers are based on the basic principles of the Qur'an and therefore have a kind of standard narrative. This study is to show that the group of intellectuals believes that the increase of society causes the power and the economical progress. The other group believes that the necessary coherence that lead to the poverty, helplessness, and the destruction of human being. The third group was the supporters of middle society. The supporters of intellectual revolution are to utilize the society; it means to provide the financial means of a society which are all optimistic. Finally, it can be inferred from the Qur'anic view that Islam favors a proportionate population and in the Qur'an, the holy book of Muslims, there is verses that implicitly allow contraception, and on the other hand, there are verses that agree to start a family and increase births.

    Keywords: Population, Islamic Theology, views, Thinkers, Increase
  • Hamidreza Sarvarian *, MohammadAli Mohiti Ardakan Pages 301-326

    One of the important doctrinal issues is the scope of knowledge of the prophets, including the Prophet of Islam (PBUH). Mohammad Shahrour, based on his intellectual foundations, has put forward controversial views in various fields. In the first step, the present study has explained the issue of the scope of knowledge of the Prophet of Islam (PBUH) from the perspective of Shahrour in a descriptive-analytical manner. According to him, the Prophet has three positions of manhood, prophecy and mission, in the first position, there is no superhuman science; But in the position of prophecy, it has the knowledge of the unseen, limited to evolutionary and historical unseen news; The news that can be true or false, and could not be explained by the Prophet to his contemporaries, and is interpreted according to the rule of "stability of text and movement of content" with the advancement of science in later ages. The scope of the Prophet's knowledge as a messenger is also limited. The sole duty of the Messenger is to convey the do's and don'ts that are obeyed or disobeyed by human will, and except in very limited cases, he has no duty to describe them. The present study, explain this view and critically examine it.

    Keywords: Shahrour the Scope of Knowledge of the Prophet of Islam (PBUH), Manhood, prophecy, mission
  • AhmadReza Towhidi *, Zahra Mohammadi Pages 327-354

    One of the most challenging rulings in relation to women's rights is polygamy. The most important reason for the legitimacy of this ruling is the third verse of Surah An-Nisa'; Contrary to the traditional approach of our predecessors as well as some contemporaries who have interpreted the verse following the popular interpretation of the texts, modernist commentators have taken a historical approach in dealing with these verses, especially the verse of polygamy. This group has interpreted verses, including the verse of polygamy, according to the currents of the history of the age of revelation and with the aim of providing a model for proving gender equality in the present age. The necessity of research on the mentioned opinions has caused the view of Mohammad Shahroor as one of the modern thinkers to be examined. In the face of modernity and the feeling of the need to change attitudes towards women's issues, based on principles such as the historicity of the verses, he has taken a new look to explain this verse; Accordingly, this verse is not a confirmation of polygamy; Rather, according to its historical context, the verse only deals with how the orphans are treated in the specific circumstances of the revelation of the verse. This abolishes the polygamy license due to the lack of an application at the present time and the absence of women with orphaned children.This article has studied this issue in Shahroor's thought with a descriptive-analytical approach and citing library sources and has criticized it if necessary. It seems that the current approach, while questioning the significance of the Shari'a rulings, especially the rulings related to women, has caused the content of religion to be squandered and ignored, and has violated the transcendental and transcendental nature of the Qur'an.

    Keywords: Mohammad Shahroor, polygamy, Historicity, Text fluidity, Revelation space